Dijous 20 Juny, 2019

Web oficial del Moviment Independent de Lloret

Equilibris amb els pisos turístics a Lloret de Mar

Photo Credit To http://www.elpuntavui.cat/

L’Ajuntament de Lloret ha aprovat provisionalment el pla especial d’habitatges d’ús turístic (HUT) que autoritza el creixement d’aquests establiments en dos sectors, Centre-Riera i Centre-Altres. Pendent del vistiplau de la Comissió d’Urbanisme de Girona i de la posterior aprovació definitiva, l’alcalde, Jaume Dulsat (CiU), valora que el nou marc municipal està “en un punt intermedi”. “Som equilibrats.” Al mes d’abril hi havia 2.914 HUT. Amb el pla, l’increment podria ser d’un 10% i arribar als 3.200.

Redactat per Josep Maria Blázquez Boya, el pla descriu la realitat dels pisos, cases o immobles destinats al turisme, que han crescut de manera exponencial a les localitats turístiques, incloent-hi Lloret, on n’hi ha 80 cada 1.000 habitants, segons va dir Dulsat en un ple. Amb “les directrius polítiques” de l’equip de govern (CiU, PSC i ERC-Avancem), el pla fixa un límit màxim, detalla el regidor de Coordinació de Govern, Jordi Sais (CiU).

En funció dels incidents registrats per la policia, els serveis –aigua i clavegueram i enllumenat, entre altres– i les botigues o comerços, el pla estableix una densitat màxima d’HUT en funció del nombre de finques (d’impostos sobre béns immobles, IBI). Per exemple, a Centre-Altres n’hi podrà haver un 9,37%. Amb dades de l’abril, hi havia 16.661 habitatges. Per tant, el nombre màxim autoritzat seria de 1.562 HUT. Fa tres mesos, n’hi havia 1.273, la qual cosa vol dir que s’hi autoritzaria una puja de 289 pisos turístics.

Centre-Altres és la “zona que forma el creixement urbanístic de l’eixample o extensió del municipi, amb una estructura de carrers més regulars, si bé a les parts més elevades s’adapta a la topografia”, descriu el pla especial. En aquesta zona hi hauria els barris de Fenals, Santa Clotilde, Venta de Goya, Els Llorers, Coll de Llop, Roca Grossa, La Montgoda UCSA i Urcasa, entre altres.

L’altre sector que podria créixer és el Centre-Riera, el rovell de l’ou de l’activitat turística de Lloret. És “a l’oest del nucli antic, a partir de l’avinguda Just Marlès”, detalla el pla. Hi hauria, entre d’altres, els carrers de la Riera i Ponent. A l’abril hi havia 307 pisos turístics. Tenint en compte la densitat admissible (37,50%), n’hi podria haver 435, és a dir, 128 més dels que hi ha. A tota la vila, hi havia a l’abril 2.914 HUT, 30 més dels autoritzats [vegeu gràfic].

Més del compte

El pla especial podria ser vigent a finals d’any. Quan això passi, hi haurà llicències d’ús disconforme, admet Sais. Seran aquelles sol·licituds o comunicacions prèvies demanades en sectors on, segons la nova normativa, ja n’hi ha més del compte. Això passa als sectors de Centre-Caleta, Centre-Nucli, Oest i, sobretot, al Nord i a l’Est. Sais afirma que les llicències de més “no s’anul·len” si bé cal que els seus gestors liquidin les taxes turístiques. Si es comprova que el local no té activitat durant 12 mesos, la llicència podria caducar.

L’alcalde de Lloret, Jaume Dulsat (CiU), considera que els habitatges d’ús turístic (HUT) són “una activitat econòmica i interessant” i alhora un motor que beneficia molts altres agents. “Són molt complementaris. Permeten que treballin els supermercats, les botigues, els bars i restaurants, l’oci diürn i nocturn… No és una activitat menor, però l’hem de gestionar.”

Dulsat diu que han volgut ser equilibrats amb el pla especial. No creu que, per exemple, el creixement que s’autoritzarà a Centre-Altres i Centre-Riera signifiqui un problema. A Lloret es permetrà que un 10% del parc total d’habitatges pugui ser destinat a HUT.

En poques mans

Però el síndic al ciutadà de Lloret, Joaquim Teixidor, critica l’excés d’HUT. Considera que dificulta l’accés al lloguer i afirma que es concentren en poques mans. “Segons dades del registre de la Generalitat, 21 empreses tenidores o gestores administren 1.174 HUT [a Lloret].”

Amb el pla, el consistori pretén posar fi a accions especuladores amb la propietat i reduir el nombre d’HUT irregulars –gairebé uns 1.500–. Però una vintena d’agències que gestionen HUT han reclamat fa uns dies més severitat de l’Ajuntament contra l’intrusisme i els establiments irregulars.

Més de 2.100 HUT s’han ajustat a la nova ordenança

L’Ajuntament de Lloret de Mar ha informat que gestors o propietaris de 2.106 habitatges d’ús turístic (HUT) s’han ajustat a la nova ordenança. Això vol dir que han aportat la documentació necessària per desenvolupar l’activitat, explica Sais.

El regidor de Coordinació de Govern assenyala que, entre altres requisits, els responsables dels establiments han d’aportar la cèdula d’habilitat i la conformitat (o no prohibició) de la comunitat de propietaris que s’hi pot desenvolupar l’activitat.

Sais indica que els responsables dels més de 800 establiments que no havien aportat la documentació s’hauran d’espavilar. “El termini per regularitzar la situació s’acabava el 30 de juny. Ens havien d’aportar la documentació i nosaltres havíem de comprovar-la. Si no obtenen l’alta properament, els haurem d’anul·lar la llicència.”

Un dels punts més controvertits de l’ordenança és l’obligatorietat de tenir una placa a la façana amb el número de llicència, el número de capacitat màxima de l’habitatge i un telèfon de contacte del gestor. L’Ajuntament haurà repartit totes les plaques d’aquí a un mes. L’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) i el Gremi d’Hostaleria de Lloret han impugnat l’ordenança al TSJC.

Post source : https://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/1436550-equilibris-amb-els-pisos-turistics-a-lloret-de-mar.html

Related posts